КЊИГЕ РАТИСЛАВА БЛАГОЈЕВИЋА

USAMLJENI HARMONIKAŠ

Korice FINAL Usamljeni Harmonikas naslovna

Knjiga ima III poglavlja. Na 220 strana knjige u A4 formatu uz obilje tekstova nalazi se i više od 100 notnih zapisa pesama (sa tekstovima), kola i igara koji prate sadržaj knjige i 20 najpopularnijih svetskih kompozicija za harmoniku. Zapisi su prilagođeni instrumentalnom izvođenju na harmonici, ali ih mogu koristiti i svi drugi instrumenti. Ispod linijskog sistema su napisane šifre za bas, odnosno harmoniju. Sama melodija je zapisana sa svim trilerima koji se u praksi izvode, a trileri su zapisani sitnim notama pre glavne  note.

U I poglavlju knjige nalazi se skraćena teorija muzike i lagani primeri namenjeni početnom nivou sviranja na harmonici.

U II poglavlju su predstavljeni trileri kao osnova narodne muzike i brojni primeri iz različitih muzičkih regiona kao što su Šumadija, Vranje, Kosovo i Metohija, ustočna Srbija, Crna gora, Bosn i Hercegovina, Makedonija, Bugarska i Rumunija.

U III poglavlju se nalazi 20 najlepših svcetskih kompozicija i transkripcija za harmoniku.

ACCORDION – Tradicionalna narodna muzika

naslovna-sale.qxd

Knjiga ACCORDION – Tradicionalna narodna muzika, je studija o narodnoj muzici u Srbiji i zemljama u okruženju. Knjiga ima III poglavlja i po prvi put se na jednom mestu mogu naći informacije koje na jedan studiozan i empirijski način obrađuju izvornu narodnu i tradicionalnu muziku i predstavljaju harmoniku i druge instrumente i izvođače kroz razne stilove, njihove sličnosti i razlike.

U I poglavlju knjige nalazi se:

Istorijat harmonike, opšti muzički pojmovi, razvoj narodne muzike u Srbiji i na Balkanu, vrste narodne muzike na Balkanu i trileri u narodnoj muzici.

U II poglavlju knjige je dat prikaz istorijskog razvoja muzičke tradicije na ovim prostorima. Na jedan analitički način je obrađena muzika u Srbiji. Ovaj deo čine: Razvoj muzike u Srbiji, šumadijska muzika, harmonikaši u Srbiji, istorijat radijskog pevanja u Srbiji, komercijalna narodna muzika, folk i turbo-folk muzika, igcanska muzika, vojvođanska muzika, Cicvarići, laška muzika, muzika niškog i pirotskog kraja, Raška oblast i Sandžak, muzika Kosova i Metohije, vranjanska muzika, srpske rodoljubive pesme između dva rata, uticaj narodne, na umetničku muziku Srbije, uticaj srpske narodne muzike na svetsku umetničku muziku XIX i XX veka.

U III poglavlju je predstavljena muzika nekih balkanskih zemalja u okruženju: Makedonska muzika, Bugarska muzika, Rumunska muzika, Muzika Bosne i Hercegovine, Crnogorska muzika, Starogradske pesme i romanse.

Na 220 strana knjige u A4 formatu uz obilje tekstova i autentičnih fotografija, nalazi se i više od 100 notnih zapisa pesama (sa tekstovima), kola i igara koji prate sadržaj knjige. Zapisi su prilagođeni instrumentalnom izvođenju na harmonici, ali ih mogu koristiti i svi drugi instrumenti. Ispod linijskog sistema su napisane šifre za bas, odnosno harmoniju. Sama melodija je zapisana sa svim trilerima koji se u praksi izvode, a trileri su zapisani sitnim notama pre glavne  note.

NARODNA MUZIKA KOSOVA I METOHIJE

Naslovna Korica Kosovo i metohija

Knjiga br. I iz edicije: „NARODNA MUZIČKA TRADICIJA“

U knjizi NARODNA MUZIKA KOSOVA I METOHIJE predstavljena je sva lepota muzike sa ovih prostora, dat je pregled istorijskog razvoja srpske narodne muzike na Kosovu i Metohiji, predstavljene su glavne karakteristike vokalne muzike, kao i mnogobrojni izvođači, grupe i pevači koji su dali svoj lični pečat razvoju i popularizaciji tradicionalne narodne muzike sa ovih prostora. U knjizi su date definicije narodnog stvaralaštva i folklora, a po prvi put se u ovakvoj vrsti muzičke literature nalazi detaljna muzička analiza pesama, njihovo poreklo, razne varijante i načini njihovog izvođenja, pri čemu je posebna pažnja je posvećena harmonskim i ritmičkim rešenjima, kao i raznim varijantama teksta. Pomenute su najznačajnije srpske svetinje poput „Gračanice“, „Visokih Dečana“, „Pećke patrijaršije“, dat je prikaz legendarne bitke „Boj na Kosovu polju“, predstavljen je „Kosovski božur“…

Na 56 strana knjige u A4 formatu uz obilje tekstova nalazi se i 40 notnih zapisa najlepših narodnih i u narodnom duhu komponovanih pesama sa tekstovima.

NARODNA MUZIKA JUŽNE SRBIJE I VRANJA

Final Korica Juzna Srbija i Vranje Prednja

Knjiga br. II iz edicije: „NARODNA MUZIČKA TRADICIJA“

U knjizi NARODNA MUZIKA JUŽNE SRBIJE I VRANJA predstavljena je sva lepota muzike sa ovih prostora, dat je pregled istorijskog razvoja srpske narodne muzike sa juga Srbije, posebno sa područja Vranja i njegove okoline. Predstavljene su glavne karakteristike vokalne muzike, kao i mnogobrojni izvođači, grupe i pevači koji su dali svoj lični pečat razvoju i popularizaciji tradicionalne narodne muzike sa ovih prostora. U knjizi su date definicije narodnog stvaralaštva i folklora, a po prvi put se u ovakvoj vrsti muzičke literature nalazi detaljna muzička analiza pesama, njihovo poreklo, razne varijante i načini njihovog izvođenja, pri čemu je posebna pažnja je posvećena harmonskim i ritmičkim rešenjima, kao i raznim varijantama teksta. Oslikana je burna istorijska prošlost Južne Srbije, predstavljeni su najznačajniji spomenici kulture: Milanski edikt, manastiri Poganovo i Sveti Prohor Pčinjski, dat je prikaz Bitke na Čegru, Ćele kule, predstavljena je Đavolja varoš kao jedinstven geomorfološki fenomen. Priču prate mnogobrojne fotografije i notni zapisi najlepših narodnih i u narodnom duhu komponovanih pesama, kola i igara.

Na 76 strane knjige u A4 formatu uz obilje tekstova nalazi se i 62 notna zapisa najlepših narodnih i u narodnom duhu komponovanih kola, igara i pesama sa tekstovima. Neke od njih su gotovo zaboravljene, a po lepoti  predstavljaju prave bisere narodne muzike.

Kontakt:

Ratislav Blagojević