Позив за доделу једнократне помоћи Фонда солидарности

Позив за доделу једнократне помоћи Фонда солидарности културних радника и радница Србије.

Фонд солидарности културних радника и радница Србије намењен је свим уметницима и уметницама и културним радницима и радницама који су социјално угрожени услед кризе изазване пандемијом ЦОВИД-19.

Због последица пандемије и немогућности рада током и након ванредног стања, многи уметници и културни радници остали су без већине или свих прихода. Услед такве ситуације и недовољних мера надлежних институција за ублажавање и уклањање ових последица, покренута је иницијатива за оснивање оваквог фонда солидарности чији су кооснивачи:

Удружење ликовних уметника Србије УЛУС
Асоцијација Независна културна сцена Србије НКСС
Савез удружења ликовних уметника Војводине СУЛУВ
Станица Сервис за савремени плес
Међународно удружење ликовних критичара АИЦА – Секција Србија
БАЗААРТ

Као прву акцију фонда, отварамо позив за доделу једнократне финансијске помоћи најугроженијим уметницима и културним радницима у износу од 30.000 динара бруто. Позив ће бити отворен до 6. августа 2020. године до 23:59 часова.

Право да се пријаве на позив имају сви уметници и културни радници без обзира на чланство у удружењима кооснивачима или другим удружењима, по следећем моделу:

1. Чланови и чланице кооснивача Фонда солидарности;
2. Чланови и чланице удружења професионалних уметника и других професионалних културних радника за чији кредибилитет гарантује неки од кооснивача Фонда солидарности;
3. Уметници и уметнице, културни радници и раднице који нису учлањени ни у једно удружење – у том случају потребна је потврда о сарадњи коју могу издати удружења кооснивачи Фонда солидарности, институције културе, као и удружења за чији кредибилитет гарантују кооснивачи Фонда солидарности;
4. Други културни радници или раднице од чијег непосредног радног ангажовања зависи продукција културних и уметничких догађаја, чија радна права нису уговорно гарантована нити заштићена ни на који други начин (модели, статисти, техничари, помоћно особље итд). У овом случају, потребна је потврда о сарадњи у складу са тачком ИИИ овог члана

Средства нису намењена следећим уметницима и културним радницима:
1. онима у статусу самосталног уметника;
2. онима који су регистровани као привредници;
3. онима којима су по основу хонорарних уговора одобрене мере помоћи од стране локалне самоуправе;
4. онима у сталном радном односу.

До сада су прикупљена средства путем донација Фонда за отворено друштво, Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) и ФундАцтион платформе, као и Фондације Хајнрих Бел која је подржала рад на припреми Фонда солидарности. Надамо се да ће се овим донаторима прикључити друга правна и физичка лица и да ће се средства Фонда даље увећавати.

Ukoliko želite da se prijavite na ovaj poziv, potrebno je da popunite upitnik, dostupan na linku

ПРАВИЛНИК ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПОЗИВА ЗА ДОДЕЛУ ЈЕДНОКРАТНЕ ПОМОЋИ
ФОНДА СОЛИДАРНОСТИ

comments

  • Пријавите се